Dioxidul de carbon (CO2) intr-o forma extrem de purificata poarta denumirea de dioxid de carbon alimentar. Este utilizat pe scara larga in industria bauturilor carbogazoase, industria alimentara (racirea si congelarea produselor, procesele de preparare si ambalare), in industria de transport frigorific a alimentelor etc. Dioxidul de carbon (CO2) utilizat in industria alimentara trebuie sa corespunda unor standarde nationale si internationale. Pentru atingerea acestor standarde este nevoie de personal experimentat si laboratoare bine echipate, care verifica si certifica calitatea produsului in fiecare etapa de productie.
Exista mai multi emitenti de standarde de calitate in domeniul productiei, depozitarii, transportului si utilizarii dioxidului de carbon (CO2). In Romania organismul responsabil de aceasta activitate este ASRO.
ASRO – Asociatia de Standardizare din Romania este o institutie privata, de interes public, care functioneaza ca organism national de standardizare in Romania. ASRO reprezinta Romania in procesul de standardizare internationala prin coordonarea activitatii nationale si organizarea schimbului de informatii referitoare la standardizare. Astfel, Asociatia are un rol important in dezvoltarea economica si optimizarea performantei firmelor romanesti. ASRO a creat standardul roman care se refera la dioxidul de carbon (CO2) alimentar, stabilind conditiile de calitate pe care trebuie sa le respecte acesta pentru utilizare. Astfel, dioxidul de carbon (CO2) de calitate alimentara (tip A) trebuie sa respecte urmatorii parametri:
Puritate | >= 98 | |
Umiditate | <= 2 | |
Gust | slab intepator, fara gust strain | |
Miros | inodor | |
Culoare | incolor | |
Punct de roua | lipsa | |
Oxid de carbon | lipsa | |
Uleiuri minerale | lipsa | |
Acizi minerali | lipsa | |
Hidrogen sulfurat | lipsa | |
Substante reducatoare | max 30 (in cond. determ. conf. SR 2962) | |
Hidrocarburi aromatice (numai in cazul CO2 provenit din arderea combustibililor lichizi si solizi) | lipsa |
Mai multe detalii puteti gasi pe website-ul asociatiei, www.asro.ro.
In Europa, cea mai importanta organizatie a producatorilor de gaze industriale, alimentare si medicale este EIGA (European Industrial Gases Association) la care au aderat si multi alti producatori si distribuitori non-europeni de gaze. Companiile membre coopereaza indeaproape in materie de siguranta si aspecte tehnice, privind productia, transportul, depozitarea si aplicatiile gazelor industriale pentru a atinge cel mai inalt nivel de siguranta si protectie a mediului in manipularea de gaze. EIGA initiaza, de asemenea, dezvoltarea de standarde adecvate si ofera expertiza tehnologica organismelor de standardizare. Unele dintre aceste standarde descriu specificatiile necesare pentru dioxid de carbon (CO2), furnizand recomandarile pentru bune practici, cu scopul de a indica parametri de calitate si puritate ai dioxidului de carbon (CO2) utilizat in domeniul alimentatiei si bauturilor cat si al productiei de dioxid de carbon (CO2). Cu siguranta solicitarile individuale pot dicta cerinte suplimentare aplicabile in relatiile dintre producatori si utilizatori. Astfel, limitele recomandate de EIGA pentru compusii dioxidului de carbon (CO2) alimentar sunt:
Dioxid de carbon | 99,90% v / v min. |
Umiditate | 50 ppm v / v max. (20 ppm m / m max.) |
Amoniac | 2.5 ppm v / v max. |
Oxigen | 30 ppm v / v max. |
Oxizi de azot (NO/NO2) | 2.5 ppm v / v max. fiecare |
Reziduuri non-volatile(particule) | 10 ppm m / m max. |
Reziduuri organice nevolatile (ulei si grasimi) | 5 ppm m / m max. |
Fosfina*** | 0.3 ppm v / v max. |
Total hidrocarburi volatile (calculate ca metan) | 50 ppm v / v max. din care 20 ppm v / v max. hidrocarburi non-metan |
Acetaldehida | 0.2 ppm v / v max. |
Benzen | 0.02 ppm v / v max. |
Monoxid de carbon | 10 ppm v / v max. |
Metanol | 10 ppm v/ v max. |
Cianura de hidrogen* | 0.5ppm v/vmax. |
Total sulf (ca S)** | 0.1 ppm v / v max. |
Miros si gust in apa | nu exista gust sau miros strain |
* Analiza este necesara doar pentru dioxid de carbon de la sursele de gazeificare a carbunelui
** In cazul in care continutul total de sulf este mai mare de 0.1 ppm v / v ca sulf atunci categoriile trebuie determinate separat si se aplica urmatoarele limite:
- Carbonil sulfurat 0.1 ppm v / v max.
- Hidrogen sulfurat 0.1 ppm v / v max.
- Dioxid de sulf 1.0 ppm v / v max.
***Analiza este necesara doar pentru dioxid de carbon de la sursele de roca de fosfat
Mai multe detalii puteti gasi pe website-ul asociatiei www.eiga.org.
Marii producatori de bauturi precum COCA-COLA, PEPSICO etc. si-au dezvoltat la randul lor un sistem propriu de standarde pentru dioxid de carbon (CO2) alimentar, pentru a se asigura de calitatea produsului final. Limitele impuse de acestia sunt:
Puritate CO2 (min) | ||
H2O (apa) | ||
Oxigen | ||
Total hidrocarburi (calculate ca metan) | ||
Total sulf |
De asemenea, International Society of Beverage Technologist (ISBT) a dezvoltat un ghid al calitatii dioxidului de carbon alimentar – Quality Guidelines for Liquid Carbon Dioxide (LCO2) la care s-au afiliat mari producatori din industria bauturilor carbogazoase din lume, producatori de ape minerale si de bere. Acest document traseaza liniile directoare de calitate pe care trebuie sa le indeplineasca dioxidul de carbon (CO2) lichid alimentar pentru a putea fi folosit in fabricarea bauturilor carbogazoase (apa minerala, sucuri acidulate, bere) care se centreaza pe analiza puritatii produsului, sigurantei transportului si depozitarii. Comitetul care a dezvoltat acest standard de bune practici este format din experti internationali, reprezentanti ai celor mai importanti producatori de bauturi si producatori de CO2, reprezentanti ai prestatorilor din lantul de aprovizionare si furnizorii de aparatura de analiza si control. Obiectivul principal este ca dioxidul de carbon (CO2) dizolvat in bauturi sa produca efervescenta si un grad de aciditate, fara a cauza niciun efect nedorit, asigurand siguranta si satisfactia consumatorilor. Astfel dioxidul de carbon (CO2) pentru industria alimentara trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
% Puritate | 99,90% min. |
Umiditate | 20 ppm v / v max. |
Oxigen | 30 ppm v / v max. |
Monoxid de carbon | 10 ppm v / v max. |
Amoniac | 2.5 ppm v / v max. |
Oxid nitric / dioxid de azot | 2.5 ppm v / v fiecare max. |
Reziduuri non-volatile (RNV) | 10 ppm w / w max. |
Reziduuri volatile non-organice (NVOR) | 5 ppm w / w max. |
Fosfina (pentru CO2 provenit din roci fosfatice) | 0.3 ppm v / v max. |
Total hidrocarburi volatile (calculate ca metan) | 50 ppm v / v max. |
Total hidrocarburi non-metan (TNMHC) | 20 ppm v / v max. |
Acetaldehida | 0.2 ppm v / v max. |
Continutul de hidrocarburi aromatice (ca benzen) | 0.02 ppm v / v max. |
Total sulf ( mai putin SO2) | 0.1 ppm v / v max. |
Dioxid de sulf | 1 ppm v / v max. |
Miros | nici un miros strain |
Aspect in apa | nici o culoare sau turbiditate |
Miros si gust in apa | nici un miros strain sau gust strain |
Mai multe fabrici de bere analizeaza continutul de oxigen al dioxidului de carbon (CO2) alimentar folosit pentru produsul lor, in scopul de a-si imbunatati calitatea. O concentratie prea mare de O2 intr-o bautura acidulata (bere sau sucuri) schimba gustul produsului care devine “plat”.
Un alt exemplu este producatorul de apa Perrier care este foarte preocupat in analiza impuritatilor de benzen, dezvoltand standarde proprii in acest sens.
Petrogas, prin fabrica de productie din Romania poate oferi dioxid de carbon (CO2) alimentar conform cu toate standardele nationale si internationale. Instalatia de productie dispune de cele mai avansate tehnologii de purificare a dioxidului de carbon (CO2) si este echipata cu aparatura de ultima generatie, pentru analiza si controlul produsului, atat pe fluxul de fabricatie cat si in stadiul de produs final.