Productie CO2

Fabricile proiectate pentru producerea dioxidului de carbon (CO2) alimentar pot avea ca materie prima gazul brut provenit din mai multe surse, printre care:

  • surse naturale
  • procese de fermentatie
  • prelucrare chimica

PRODUCTIA DIN SURSE NATURALE

Sursele naturale de dioxid de carbon (CO2) apar prin activitate vulcanica (surse geotermale si zacaminte). Dioxidul de carbon (CO2) poate fi gasit in aceste zacaminte in concentratii ridicate de peste 90%, in functie de locatie. Dioxid de carbon (CO2) din sursa geotermala se gaseste in numeroase locatii din Spania si Italia (de exemplu la Torre Alfina).
Zacaminte cu mari resurse de dioxid de carbon (CO2) exista in Statele Unite (Colorado, Mississippi, New Mexico, Utah si Wyoming) sau in Europa (Répcelak si Oelboe in Ungaria; Bad Driburg-Herste si Rottenburg in Germania).

Petrogas este singurul producator din Romania cu productie de dioxid de carbon (CO2) alimentar din sursa naturala. Productia de dioxid de carbon (CO2) consta in prelucrarea gazului brut prin diferite procese tehnologice, obtinandu-se un produs de calitate cu o puritate de peste 99.98%.

PRODUCTIA DIN PROCESE DE FERMENTATIE

In procesele de fermentatie alcoolica, zaharul si amidonul sunt transformate in alcool etilic (etanol), dezvoltandu-se si o cantitate insemnata de dioxid de carbon (CO2). Puritatea dioxidului de carbon (CO2) obtinut in procesele de fermentatie poate fi foarte mare, dar produsul este afectat de diverse mirosuri (de borhot). Acest fapt limiteaza utilizarea lui in multe aplicatii alimentare.

PRODUCTIA DIN PRELUCRARE CHIMICA

In mai multe ramuri industriale, in urma unor procese chimice, se genereaza dioxid carbon (CO2). In continuare sunt prezentate o serie dintre acestea:

sinteza amoniacului
Mari cantitati de dioxid de carbon (CO2) sunt produse de fabricile de amoniac, in fazele de obtinere a azotului ce este folosit ca materie prima la sinteza amoniacului. Oxigenul din aer se consuma prin arderea metanului care va produce in consecinta o cantitate mare de dioxid de carbon (CO2). Acesta este separat ulterior prin absorbtie in solutie de carbonat de potasiu.

neutralizarea de acizi
Carbonatul de calciu (calcar) este folosit in multe aplicatii pentru a neutraliza acizii din fluxurile de deseuri. La baza procedurii se afla reactia dintre carbonatul de calciu si acizii minerali (HCl, H2SO4, etc), cu formare de saruri de calciu si eliberare de dioxid de carbon (CO2).

productia de var
Calcarul este calcinat in cuptoare speciale. La o temperatura de aproximativ 900-1000° C are loc descompunerea termica, cu formare de var calcinat (CaO) si dioxid de carbon (CO2).

productia de fonta
Din minereuri oxidice, fierul este obtinut prin arderea in furnale. Reactie de reducere a oxizilor de catre carbunele din cocsul siderurgic are loc cu formare de dioxid de carbon (CO2).

productia de energie electrica (termocentrale)
Combustibilii fosili si gazele naturale sunt arse in focarele cazanelor de abur, pentru producerea de energie termica si ulterior de energie electrica. In urma arderii rezulta cantitati mari de gaze de ardere, care contin dioxid de carbon (CO2).

productia de energie termica
Pentru obtinerea energiei termice se ard combustibili fosili, gaze naturale si alte produse petroliere. In gazele de ardere rezultate, se gaseste o cantitate importanta de dioxid de carbon (CO2).