Dictionar de termeni


Teledyne Technologies Incorporated este un furnizor important de componente electronice sofisticate şi subsisteme, produse de instrumentaţie şi comunicaţii, inclusiv sisteme electronice de protectie, monitorizare sau alte instrumente de control. Aplicabilitatea acestor sisteme este foarte mare in zona maritima, a protectiei mediului si in multe arii industriale.

Sistemul de management al calitatii este un sistem de management orientat catre respectarea de catre serviciul sau produsul furnizat catre client. Este practic un mod de conducere a organizatiei orientat catre client sau mai bine zis orientat spre respectarea, de catre produsul sau serviciul furnizat, a tuturor cerintelor clientului.

ASOMÁ vb. tr. 1. a ameți animalele la abator înainte de tăiere (cu o lovitură puternică). 2. a inoportuna, a lovi. (< fr. assommer) – DEX

FOTOSINTÉZĂ, fotosinteze, s. f. Proces fiziologic prin care plantele verzi sintetizează substanțele organice din bioxid de carbon și apă cu ajutorul luminii solare absorbite de clorofilă și eliberează oxigen; asimilație clorofiliană. – Din fr. photosynthèse.

HIPERVENTILÁȚIE s. f. ventilație pulmonară exagerată față de aportul de oxigen. (< engl. hyperventilation)

ACIDOZA RESPIRATORIE sau acidoza gazoasa este o dereglare a echilibrului acidobazic al organismului care se produce atunci cand prin respiratie nu se realizeaza eliminarea dioxidului de carbon in cantitate suficienta; excesul de dioxid de carbon ramas in sange se va dizolva in el, formand acid carbonic si provocand astfel cresterea aciditatii sangvine

REFRIGERÉNT,-Ă, refrigerenți, -te, adj., s. n. 1. Adj. Care răcește, care produce scăderea temperaturii. – Din fr. réfrigérant..